A térkő egyre több családi otthonban elterjedt építőelem, amely a legtöbb – építőanyagokra és burkolóelemekre szakosodott – üzletben nagy választékban megtalálható. Szakszerű lerakása esztétikai és statikai szempontból is lényeges.

A térkő több előnnyel is rendelkezik más burkolatokhoz képest. Az aszfaltnál és a betonnál esztétikusabb, és nem kell szétrombolni, feltörni abban az esetben, ha ki akarjuk cserélni, meg szeretnénk bontani. A térkő élettartama emellett viszonylag hosszú, tehát strapabíró termék.

A térburkolatoknak több előnye van ez egyéb burkolatokkal szemben

Ár

A térburkolat kivitelezésének ára függ a választott térkő típusától, de az alap térkőtípusok esetében (pl. hullámkő, tégla…) kijelenthető, hogy a burkolat költsége nem nagyobb egy betonburkolat áránál, sőt esetenként kedvezőbb.

Építés időtartama

A térkő burkolat azonnal használatba vehető, szemben a beton vagy ragasztott lapokkal, melyeknél az anyag kötési deje késlelteti a használhatóságot

Javítás

A térkő burkolatoknál elegendő a sérült köveket kicserélni, a kövek egyszerűen és gyorsan kiemelhetők, a javított rész nem üt el a környezetétől. Beton burkolat esetében a javítandó részt körbe kell vágni, ki kell vésni, és az új beton csak kötés után lesz terhelhető.

‘Zöld ‘ termék

A térkő bontás után újra felhasználható, lerakható, a bontott térkövet el lehet adni. Ezzel szemben a kibontott beton burkolat teljes egésze hulladék.

Bővíthetőség

A térburkoló kövek méretpontosak, így az összlép megbontása nélkül bármikor bővíthető.


A térkő gyártása a terkodepo.hu telephelyén


Szabvány

A térkövek, szegélyek, járdalapok gyártására az MSZ EN 1338,1339,1340 európai uniós szabványok az irányadóak.

Sokféle formában, színben vásárolható meg, mindenki egyedi ízlése szerint alakíthatja ki magának a leburkolandó területet. A térkőburkolat lehet egyszerű, letisztult, vagy akár játékos, kevert színű és stílusú, elegáns, kombinált.

Hétköznapi terhelésnek kitett felületeknél (például garázsbejárók, kerékpárutak, járdák) elegendőek a 6 cm-es térkövek. Amennyiben gyakori vendég a teherautó vagy állandó a forgalom, akkor 8 cm-es térkövekre van szükség, ez a vastagság javasolt garázsbejáróknál is. Jelentős terhelésnek kitett felületeknél, ahol folyamatos a nehézgépjármű-forgalom (például repülőterek illetve buszmegállók esetén) már a 10 cm-es térkövek használata ajánlott.

A piacon több gyártó kínál több tucat típusú térkövet, ezért egyenként nem mutatjuk be ezeket, de a jelentős térkőgyártók oldalait elérhetik az alábbi linkekre kattintva.

Semmelrock Kft.

A Beton-Viacolor Térkő Zrt.

Barabás Téglakő Kft.

Frühwald Kft.

KK Kavics Beton

JV-Raszter Kft.

Egom-Kő Kft.

Kovi-Kő Kft.

Tata-Kő Kft.